Незаконен чейнчаджия отнася поне 1000 лева глоба

Мераклия да възроди позабравения вече бизнес на уличен чейнчаджия ще отнесе глоба от поне 1000 лева, съобщиха от НАП-Русе. Той е засечен да извършва незаконен обмен на валута в района на Кооперативния пазар. По сигнал на граждани инспектори за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе заедно с експерти от специализирана служба на ОД на МВР веднага извършили проверка на търговския обект и след представянето им като обикновени клиенти са обменили 5 евро. Констатирана е дейност в противоречие на чл.3 от Валутния закон, забраняващ търговията с валута без необходимото разрешително и е образувано административнонаказателно производство. 
Предстои НАП-Варна да издаде наказателно постановление с определена санкция. Според закона размерът й може да бъде в границите от 1000 до 3000 лв. за физически лица или имуществена санкция на стойност от 5000 лв. до 15 000 лв. за търговци. Едновременно с това ще бъде издадена заповед за запечатване на търговския обект, в който е практикувано нарушението и нарушителят ще бъде лишен от право да упражнява дейност за определен период от време.
Това е само един от сигналите за нарушения на данъчното и осигурително законодателство, които данъчните получават от граждани, институции и различни организации. През миналата година са приети 126 такива съобщения, като най-голяма част от тях са за неиздаването на касови бележки и за неизрядности в осигуряването на работещите. 
Очевидно голяма част от бдителните доброволни агенти на данъчните са просто конкуренти, опитващи се да топнат комшията, който им подбива пазара. Както съобщава НАП-Русе, често подателите на сигнали очакват нередовните търговски обекти веднага да бъдат спрени от дейност, както и да им бъде предоставена обширна информация за констатираните факти при извършената проверка. Оповестяването на такава информация обаче противоречи на законовите изисквания за запазване на  данъчно-осигурителната тайна и не се практикува, посочват от НАП-Русе.