51 320 лева ще плаща ВиК на останали без дом след авария

51 320 лева ще трябва да плати ВиК на двама русенци, които осъдиха дружеството за това, че къщата им на ул.“Згориград“ е станала необитаема в резултат на системното наводняване на улицата от аварии на водопроводи. 
Русенският окръжен съд уважи иска на М.М. и В.Д., които обитавали къща с два самостоятелни входа. ВиК ще трябва да им плати по 25 000 лева обезщетение за сериозните щети по домовете им, които са ги направили опасни за обитаване, и хората са принудени да живеят под наем. 
По тази причина съдът постанови дружеството да поеме и разходите за квартирите им по 600 лева за всеки, както и разходите им за правни услуги от по 300 лева. Освен това ВиК е осъдено да им плати и по 420 лева за изготвяне на експертното становище за годността на пострадалата къща.
Фаталната авария станала на 14 ноември 2015 година в района на номер 62 по улица „Згориград“ към 14.00 часа близо до къщата на М.М. и В.Д. Тогава се спукал тръбопровод с размер Ф300 мм и водата започнала да тече като река. За кратко цялата улица била във вода, която започнала да се просмуква. Проблемът бил отстранен в 21.00 часа. По същото време, станала друга авария. Спукал се водопровод с размер Ф100 мм заради счупване на етернитова тръба и отново тръгнала вода по улица „Згориград“. Аварията била отстранена в 3.00 през нощта на 15 ноември.
Според свидетелите аварии на тази улица ставали през цялата година, почти всеки месец. При последната изтекла много вода, която попила в почвата и така се преовлажнили основите на къщата собственост на двамата съседи. Видимо било, че сградата пропада, появили се пукнатини, стените се разделили, а оградата се наклонила застрашително. Преди голямата авария къщата била стабилна, но от този момент се разцепила и станала опасна за живеене. Затова се наложило стопаните да излязат на квартира.
Същото е и заключението на вещите лица, изготвили съдебно-техническата експертиза. Те са категорични, че деформациите по къщата са значителни и има опасност от срутване, както и че пропадането не е от собственото тегло на сградата, а от овлажнения льосов терен, който пропадал заедно с нея. Причината за това е намокрянето, причинено от аварията на водопровода, като кулминацията е била на 14 ноември 2015-а. Според вещите лица, течът от водопровода е започнал подмолно много преди това, но никой не е подозирал за него, а самата авария е финализирала разрушителния процес.
През ноември 2015 г. и „Утро“ писа за последователните ВиК аварии на „Згориград“, които подкопаха основите на къщи там, разцепиха стени и напукаха трегери. Пострадалите хора разказаха, че пукнатините се увеличават с 1 см на ден, вратите и прозорците не се отварят, а те живеят в страх.
Ще обжалваме решението на Окръжния съд пред Апелативния съд във Велико Търново, категоричен бе управителят на водоснабдителното дружество в Русе Сава Савов. Подновяването на остарялата ВиК мрежа е приоритет за нас, преди шест месеца по договор с МРРБ започнахме инвестиционно проучване за състоянието й, каза още Сава Савов. Проучването ще приключи до края на 2017 година. Тогава се очаква да се очертае и финансовата рамка и да стане известно колко милиона ще са нужни за реконструкция на водоснабдителната мрежа в Русе.