Шофьор осъди прокуратурата да му плати 1800 лева адвокатски хонорар

Оправдан на всички инстанции русенец поиска прокуратурата да му възстанови парите, дадени за адвокатски хонорар. Районният съд в Русе уважи иска в размер на 1800 лева и осъди прокуратурата да изплати парите на несправедливо обвинения мъж в престъпление, което не е извършил.
И.Д.работел като шофьор на камион към русенска фирма. Той бил обвинен в присвояване на служебни пари в размер на 2818 лева от април до август 2012 година. Според обвинителния акт, престъплението е било извършвано седем пъти за шест месеца. След като Районният съд в Русе оправдал шофьора по така повдигнатите му обвиненя, прокуратурата протестирала оправдателната присъда пред Окръжния съд. Магистратите от втората инстанция също преценили, че няма данни за извършено престъпление, и потвърдили оправдателната присъда на И.Д. Последната присъда е от 2016 година и е окончателна, а резултатът - шофьорът е с абсолютно чисто съдебно минало.
Докато вървяло досъдебното производство,  гражданските права на И.Д. били отстоявани от адвокат, на когото били платени 200 лева хонорар. След като бил внесен обвинителният акт и започнало съдебното следствие в Районния съд, шофьорът платил на защитника си още 800 лева хонорар. Други 800 лева за правна защита били платени за делото в Окръжния съд, образувано по протест на прокуратурата. Така разходите на невинния шофьор набъбнали на 1800 лева.
Според съда, прокуратурата е причинила имуществени вреди на И.Д., които следва да бъдат възстановени. Освен това Районният съд в Русе осъди прокуратурата да заплати на И.Д. и разноските по делото в размер на 360 лева.
Най-вероятно казусът ще бъде отнесен отново до Окръжния съд, тъй като се очаква прокуратурата да протестира осъдителната си присъда.