Всеки втори опит за самоубийство свързан с конфликт в семейството

91 опита за самоубийство са направени в Русенско през 2016 година, като най-често са използвани превърнати в отрова чрез свръхдози медикаменти и пробождане с нож. 17 от опитите са завършили фатално. 
45 от посегналите на живота си са мъже, 46 - жени. 20 са от селата, а останалите 71 - от градовете в региона.
Сред направилите най-страшния избор има 14 деца на възраст до 18 години, които са използвали хапчета, но за радост са спасени. 
Скокът на опитите за самоубийства в сравнение с 2015 година е осезаем. Тогава те са били 74, като 16 са били успешни. Черната статистика бе представена  вчера от зам.-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Иска Генева.
Всеки втори опит за самоубийство е свързан с конфликт в семейството. Причини за слагане край на живота са още психични разстройства, несподелена любов и финансови проблеми. Данните показват, че сред самоубийците има много безработни, което показва каква е връзката между липсата на доходи и самоубийствата, каза д-р Генева. И уточни, че на практика няма стремглаво увеличение на сложилите край на живота си, но има втвърдяване на тези актове. 
По самоубийства България е на първо място в Европейския съюз заедно с Литва и Унгария. Според статистиката средно на година у нас се самоубиват между 50 и 60 деца, но за Русе този проблем не е на дневен ред, защото има Детски психиатричен център, който работи на много високо ниво, посочи д-р Генева.