Веско Великов: Ако България имаше бази като Турция, футболът ни щеше да е напред

Футболистите на „Дунав“ се завърнаха от лагера в Турция. Часове след стъпването им на българска земя „Утро“ разговаря със старши треньора на отбора Веселин Великов.

- Веско, как мина подготовката?
- Условията за работа бяха перфектни. Домакините се бяха постарали да ни подсигурят всички удобства. От нас се искаше само да тренираме и да не мислим за нищо друго. За съжаление сме на светлинни години от базите, с каквито разполагат турците. Ако условията при нас бяха подобни - говоря за България въобще - футболът ни със сигурност щеше да е с поне крачка напред.
- От подготовка при плюс 17 градуса се връщате в русенската зима. Не е ли нож с две остриета?
- Така е. Тук сега просто няма къде да тренираме. За да не нарушим ритъма, още във вторник /утре/ ще заминем за кратък лагер в Балчик. Там ще изиграем контроли с „Добруджа“ /Добрич/ с молдовския „Петрокуб“ и „Етър“. Ще се върнем в петък. Надявам се, че ще сме готови за първия официален мач с „Берое“.
- Каква е оценката ти за показаното в проверките по турските терени?
- Може би ще стана банален, на резултатите наистина не ме интересуваха толкова. Исках да видя какво градим, откъде тръгваме, къде се намираме и какво трябва да се доизпипва. За лагер в рамките на 14 дни не могат да се правят крайни изводи. Видях футболисти, които тренират сериозно и старателно. Що се отнася до контролите, те бяха много полезни, тъй като се срещнахме с наистина силни отбори. Такава беше и идеята ни - да имаме за съперници корави и обиграни тимове, които да ни поставят на изпитание както в игрови, така и в кондиционен план.  
- Как се включиха новите попълнения Хубчев, Муйеци, Карагарен?
- Първо, отборът ги прие много добре. От тях на този етап не можем да искаме твърде много, защото са на служба от 20 дни. Те, както се казва, не могат да захапят от първия ден и това е нормално. Ясно е, че ще минат през колеблив период. Важното е ние като спортно-технически екип и феновете да бъдем търпеливи към тях и да им дадем малко повече време за адаптация.
- В някои мачове пробва Юлиян Ненов като човек по левия фланг. Остана впечатление, че не се справи добре. 
- Е, да не бързаме със заключенията. Да приемем, че нямаше ден. Предпочитам да не правим персонални разбори.
- Може ли да се каже, че селекцията е приключена?
- Да. Продължаваме да се надяваме, че може да изскочи отнякъде ляв външен халф. Такъв човек обаче по това време на сезона трудно вече ще можем да намерим. 
- Какво става с Искандар Джалилов?
- В Турция тренираше по индивидуален план. От тази седмица трябва да се готви вече наравно с другите момчета.  
- Ивайло Раденцов?
- Той е значително по-добре и игра двайсетина минути в последната контрола със „Самтредия“.