Служебното правителство може да осигури 13 хил. машини за гласуване

Служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряването на около 13 хиляди машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи вицепремиерът и военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на предсрочния вот, предаде Дарик.

По думите му към момента няма проблеми с процедурите, за които отговаря администрацията на Министерския съвет, но Централната избирателна комисия трябва да се произнесе колко ще струват машините и дали ще бъдат взети под наем или закупени.

Служебният министър заяви, че за първи път ще има машинно гласуване в секциите в чужбина. "Това е един много сериозен въпрос както от гледна точка на подготовката, участието на членовете на избирателните комисии, логистика. По всички тези въпроси за изборите в чужбина, Министерството на външните работи получи уверението на ЦИК, че тази подготовка ще бъде навременна и осигурена и няма да представлява трудност", коментира Янев.

По негови думи машинното гласуване е специфичен въпрос, който има известен потенциал да създаде допълнително объркване и забавяне на процеса. "Това е свързано със сертифицирането на машините, съгласно законодателството. Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е такъв потенциален сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и евентуално средства, или да се търси възможност за външен такъв", обясни Стефан Янев.