Молдовец с двойно гражданство отива на съд за 2 милиона контрабандни цигари

Иван Църа, който на 23 юли миналата година бе заловен да превозва рекордно количество контрабандни цигари, застава пред съда. Русенската районна прокуратура вече внесе обвинителния акт срещу чужденеца с молдовско и румънско гражданство и ако бъде признат за виновен, го заплашва затвор от две до осем години.
29-годишният Иван е влизал през Дунав мост в България поне 33 пъти в рамките на 8 месеца. Тази справка за периода октомври 2015-юли 2016 година представи в съда прокуратурата по време на гледане на мярката му за неотклонение през август, на което присъства и бременната му съпруга.
Румънският камион бе проверен на рентген заради съмнение, че автомобилът прави празен курс, а е по-тежък от обичайното. Съмненията му се оказали съвсем основателни - в тайник, който преграждал част от ремаркето до кабината, били натоварени 2 милиона цигари за 750 000 лева. Благодарение на тази находка след няколко дни беше разкрито и хранилището за контрабандната стока, в което са задържани още 1 500 000 нелегални цигари за над 560 000 лева. То се оказа в склад в софийското село Нови хан, собственост на бившия зам.-шеф на НСС и ДАНС Иван Драшков.
Наред с това прокуратурата посочи, че Църа е шофирал с фалшива товарителница, с която искал да докаже, че е разтоварвал стока във фирма в Русе на 22 юли, но служителите в дружеството отрекли. Допълнително бяха представени снимки, от които се вижда, че не е възможно Църа да не е знаел, че превозва 100 000 кутии с цигари без бандерол, тъй като тайникът е бил прикрит единствено с брезент, без допълнителни прегради.
Очаква се по време на делото да излязат допълнителни подробности.