Брошура разяснява с примери как се смята данък „Уикенд“

Нова брошура „Данък „Уикенд“ често задавани въпроси“ ще помага за изясняване на прилагането на този нов данък, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. 
Брошурата започва с разяснения какво следва да направи данъчно задълженото лице при покупка на дълготраен актив - например мобилен телефон, автомобил или имот, които се използват както за стопанска дейност, така и за лични цели. Посочени са различните варианти за включването на тези активи във фирмената дейност и какъв ще е данъчният ефект върху нея от направения избор между тях. Конкретно се отговаря на казуса дали в случай, че задълженото лице е упражнило изцяло право на данъчен кредит при придобиване на стока, следва да начислява ДДС за преките разходи при предоставянето й за лично ползване. Изяснено е и каква е приложимата пропорция за упражняване на данъчен кредит при закупуване на масово използвани активи като лаптоп или мобилен телефон, за които е упражнено право на данъчен кредит, и същите се ползват както за извършване на стопанска дейност, така и за лични нужди.  
В брошурата са разгледани и двата варианта как се определя данъчната основа на доставка на услуга за лични нужди, когато активите, които се използват за лични нужди, са придобити при условията на оперативен лизинг - приравнен на доставка на услуга или когато стоките, които се използват за лични нужди, са придобити чрез финансов лизинг - приравнен на доставката на стока.