Незаконните мигранти през Дунав мост намалели с над 50%

Над 50% по-малко нелегални мигранти са атакували Дунав мост през миналата година в сравнение с предходната 2015 година, когато е пресечен нелегалният превоз на 385 мигранти. За миналата година задържаните там са 129. Миграционният натиск по Дунав от Видин до Дуранкулак е намалял с 30% за 2016 година благодарение на въведените допълнителни мерки за управление и контрол по границата. В цифри данните сочат, че през 2015 година по цялата ни граница с Румъния са заловени 1060 нелегални бегълци от държави в третия свят, като преобладават граждани от Сирия. 
За 2016-а задържаните незаконни мигранти са 738, като превес имат бегълците от Ирак. Това съобщи за „Утро“ директорът на Гранична полиция комисар Димитър Чорбаджиев след посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев и директора на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков. Проверяващите са останали доволни от работата на Регионална дирекция „Гранична полиция“ по линия на граничния контрол, борбата с контрабандата, нелегалната миграция и трафика на хора.
Гранична полиция има с какво да се похвали в противодействие на трафика на хора. През април гранични служители арестуваха в Селеметя по искане на френските власти Кирил Фараонов, издирван чрез Интерпол за трафик на хора и експлоатирането им като просяци и проститутки в Париж. За целта Фараонов изнасял във Франция цигани от Селеметя със сладки обещания за доходна работа, но впоследствие ги карал да просят и прибирал „заработката“ заедно с френския си ортак.
За проститутки жененият баща на две деца Кирил избирал хубави русенски момичета без работа, като им обещавал, че ще ги заведе в Париж и ще се ожени за тях. Наивните момичета лесно налапвали въдицата, на която за стръв били закачени мечти за по-добър и охолен живот. След откарването им във френската столица обаче, доскорошният им романтичен кавалер ги заставял да проституират и прибирал изкараното. През март едно момиче успяло да избяга от строго охраняваната квартира на „работничките“ и се оплакало в полицията. Така незаконното предприятие на Фараонов се разклатило, а той бил обявен за общодържавно издирване.