Всички арбитражни дела, които са заведени към момента или през следващите дни трябва да се прекратят

Всички арбитражни дела, които са заведени към момента или ще бъдат заведени през следващите дни са недопустими и трябва да бъдат прекратени. Това обясни на брифинг омбудсмана Мая Манолова.

„Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Тази победа стана възможна, благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и НС. Затова искам да благодаря на депутатите, че защитиха гражданите, защитиха правото им да решават споровете в летигимен нормален държавен съд, а не да бъдат рекитирани от частни съдилища”, заяви Манолова.

Тя обясни, че депутати са освободили и гражданите от бремето на огромни юрисконсултски възнаграждения. „Това са допълнителните разноски, с които монополните дружества товарят клиентите си, когато ги изпращат на съд. Дела се завеждат и само заради тях, за да може монополистът да прибере още и още от клиента си. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени шест пъти. Сега „Топлофикация-София”, която масово съдеше свои клиенти искаше 300 лв. пред Софийски районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител. Сега таванът, който ще може да поиска е не 3 по 300 лв., а 3 по 50 лв., тоест 150 лв.”, разясни омбудсмана.

Мая Манолова изтъкна, че депутатите не са се подали на корпоративен натиск, на който били подложени и през последните дни и последните месеци и макар и в последните дни на това НС са направили едно добро за гражданите. Правна комисия също удържала на натиска на различни лобисти и законът е бил приет по начина, по който го е внесла като омбудсман.

„От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд спокойно могат да ги хвърлят в кофата. Текстовете, които бяха приети повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо”, посочи още Манолова.