Еднометрова дупка затвори за тирове Дунав мост

Дупка зейна в българския участък на Дунав мост и наложи пропускането на трафика само по едно от платната. Това пък натрупа дълги опашки от двете страни на моста. Каверната се е отворила в един от бетонните панели, които носят тежестта на автомобилите.
В нощта срещу неделя автомобил с варненска регистрация хлътнал в пропадането и се наложило да бъде издърпан с общинския паяк. За късмет инцидентът се е разминал само с повреди по колата. Движението обаче е било отбито само в едната лента, а в неделя следобед бе въведена забрана за преминаване на автомобили с тегло над 10 тона. Това накара шофьорите на струпаните в Русе и Гюргево да търсят възможности за минаване на реката с фериботи. 
Кризисната ситуация се е задълбочила за часове. В началото дупката е била с размери 40 на 40 см, но днес следобед стигна до 100 на 80 сантиметра.
„Решихме да спрем движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона, за да не продължи разширяването на отвора от динамичните удари, които се образуват при преминаването им“, обясни началникът на Областното пътно управление Минчо Минчев.
Отворът се наблюдава постоянно. Днес експерти от агенция „Пътна инфраструктура“ ще направят огледи по съоръжението и тогава ще се прецени докога ще важи ограничението. Минчо Минчев изрази надежда да не се стигне до пълното затваряне на моста.
Междувременно кризисният център в София е дал указания на КПП-тата по южната ни граница да пренасочват трафика, за да не се стигне до обсада на Русе от тирове. 
Дневно по Дунав мост преминават 4000 автомобила, от които 1500 са тирове, а пуснатото през 1952 година съоръжение въобще не е предвидено за подобно натоварване. Според наши пътни специалисти подобни дупки явно е имало по-рано и от румънска страна, като свидетелство за това са бетонните плочи, по които минават колите по пътя към съседната страна. За да се направи цялостен ремонт на Дунав мост са нужни над 20 млн. евро, за които може да се разчита само на външно финансиране.