Путин изрази съболезнованията на Ердоган за жертвите от новогодишния атентат

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския му колега Реджеп Ердоган за гибелта на невинни жертви по време на терористичния акт на Нова година в Истанбул.

„Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишното празненство. Но понятията за човешкия морал за абсолютни чужди на терористите. Нашият общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия“, подчерта в съболезнователната си телеграма Путин.

Атентатът бе извършен в първите часове на Новата година в популярен нощен клуб на европейския бряг на Истанбул, в който е имало около 700 посетители. По последни данни загинали са 30 и са ранени 69 души, от които 16 са чужденци. Все още никой не е поел отговорност за престъплението, но според турските медии касапницата изглежда е дело на групировката „Ислямска държава“, а не на кюрдските терористи. Двамата или тримата терористи (точният им брой още се уточнява) говорили на арабски и викали „Аллах Акбар". Освен това празнуването на Нова година се смята да грях от радикалните ислямисти, докато самите кюрди го празнуват. Пък и кюрдите вземат за мишени силите за сигурност, а не невинни хора.