Заради празниците АПИ спира камионите по магистралите

Заради предстоящите коледни празници преминаването на камионите по магистралите и най-натоварените пътища в страната се забранява от 16:00 до 20:00 часа в петък.

От 12:00 часа в петък полицейски екипи ще започнат да регулират движението, за да могат хората да излязат безпроблемно от София, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР Тенчо Тенев.

От столицата се очаква да излязат над 200 000 автомобила. Около 350 000 души ще напуснат града за Коледа.

В късния следобед се очаква засилване на трафика на изходите на София. Най-натоварените направления ще бъдат по бул. "Цариградско шосе", бул. "Ботевградско шосе" и старият път за Перник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

За улеснение на трафика през Владая от 12 часа до 20 часа в петък и от 8 часа до 14 часа в събота ще има две ленти за излизащите от София.

От 16:00 часа до 20:00 часа в петък се ограничава движението на камиони над 12 тона по магистралите и най-натоваренитe пътища в страната. Целта е повишаване на безопасността на пътуващите за празниците.

Ограничението за камиони е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

- автоомагистралите;

- път I-1 Видин – Ботевград;

- път I-1 Благоевград – ГКПП "Кулата";

- път I-4 п. в. "Коритна" – Велико Търново – Шумен;

- път I-5 Русе - Велико Търново;

- път I-8 ГКПП "Калотина" – ГКПП "Капитан Андреево";

- път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

- път II-18 Околовръстен път София;

- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

- път II-86 Пловдив - Смолян;

- път II-99 Бургас - Царево

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 26 декември (понеделник) от 14:00 до 20:00 часа. Забраната не важи за превозващите бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.