Босилеградчани казаха благодаря на ВМА като дариха кръв, донесоха баници и 100 кг месо

Босилеградчани казаха благодаря на лекарите във ВМА като дариха кръв, донесоха баници, зелници, сладки и 100 кг месо.одно изразяват благодарността си към ВМА за това, че лекуват там безплатно от 2009 г. досега.

Това е денят, в който нашите българи от Западните покрайнини изразяват своя жест на благодарност към ВМА и всички работещи в нея за това, че продължихме традицията, създадена през 2009 г. в лицето на Бойко Борисов, традиция, която ще продължаваме, защото това е хуманно, добро, създава единения и сила, заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров.

Българите от Западните покрайнини, в района на Босилеград са преминали около 400 прегледа, където са реализирани над 1300 прегледа, стационарно са лекувани 88 пациента, от които 78 са оперирани успешно през 2016 г.

Генерал-майор член-кореспондент проф. Николай Петров обясни, че това са излекувани хора и затова нашите братя-българи изразяват благодарността си. „За да благодарят българите от Босилеград реализираха няколко големи кръводарителски акции. Общата бройка на кръводарителите е над 100. Днес още 15 кръводарители ще дадат кръв във ВМА“, посочи началникът на лечебното заведение.

Днес сме тук, понеже ви обичаме, обърна се кметът на Босилеград Владимир Захариев към лекарите във ВМА.

„От 2009 г. досега не е имало съмнение, че искате да помогнете и, че това го работите от сърце, че си давате дял от живота и работите извън работно време. Всеки един миг сте искали да помогнете за нашите Босилеград, които усетиха, че не са забравени от майка България и от вас и вие не сте забравени от нас“, подчерта Захариев.

Той призова всички българи, където и да са, да се гордеят, че са българи, както се гордеят жителите в Босилеград.

Местни фолклорни групи изпълниха специално подготвени танци за всички медицински специалисти от ВМА.

В знак на благодарност босилеградчани донесоха зелници, баници, сладки и 100 кг месо.