Недоглеждане на шефката на кръвния център довело до маларийния скандал

Началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Биляна Цветанова носи основната отговорност за скандала със заразената с малария кръв, която била прелята на починалия на 30 ноември в Белодробната болница 80-годишен пациент, установи проверката на Районната здравна инспекция. Лекарката си е подала оставката, а от РЗИ са я санкционирали с акт за 1500 лева, който тя е разписала в петък. 
Д-р Цветанова е била дежурна по време на кръводарителната акция в Русенския университет на 8 ноември, когато е взета кръвта от преболедувалия малария студент от Камерун. Опитната лекарка с безупречна професионална биография не обърнала внимание на анкетната карта,  в която младежът е декларирал заболяването си с обяснението, че от него са минали повече от две години и е бил лекуван в страната си. Тази кръв е изпратена в Плевен за изследване, където пак не е упоменато, че е взета от прекарал малария донор. Така банката е върната обратно като годна за употреба след изследване за СПИН, хепатит В и С и сифилис. 
Все още не може да се кажи дали кръвопреливането е причина за смъртта на възрастния пациент. Той е постъпил на лечение в кардиологията в Университетската болница на  16 ноември със силно изразена анемия. По време на престоя му са открити и редица други заболявания. 
На 26 ноември пациентът е прехвърлен в Белодробната болница с възпаление на белия дроб с излив. Там състоянието му се влошава и на 30-и в 2 часа издъхва. По желание на близките му не му е направена аутопсия.
След гръмването на скандала дъщерята на покойния Манушак Хачикян заяви, че ще изчака становището на проверяващите органи и тогава ще се посъветва с адвокат към кого и за какво да отправи иск.