Лъжи в съда покрай нелепа смърт на пожарникар донесоха присъда на адвокат

Нелепата смърт на пожарникаря Тихомир Т., който издъхна на 23 юни 2012 година, след като падна, докато прави ремонт на покрива на пететажна сграда, продължава да има отзвук в съдебните зали. Младият баща почина на място, след като се подхлъзна и полетя от десетки метри височина, а за смъртта му условно бе осъден собственикът на фирмата, която го е наела за ремонта. Причината - бизнесменът неволно е допринесъл за смъртта на пожарникаря, след като не му е осигурил безопасност при работа.
Сагата около трагичния случай продължи в съда, след като трима от свидетелите по делото бяха обвинени в лъжесвидетелстване. Основният довод на прокуратурата е, че те нарочно са излъгали, че към датата на инцидента пожарникарят едва ли не е нямал работа на обекта, тъй като ремонтът бил приключил, като част от останалите майстори дори твърдели, че не са виждали мъжа да работи там.
На първа инстанция обаче осъден, и то само по част от обвиненията, се оказа само един от свидетелите. Останалите двама бяха оправдани. Според районните магистрати единствено майката на управителя на фирмата, която е и адвокат, трябва да бъде наказана. За това, че заявила неистински твърдения пред съда - че на обекта всички работници, включително и починалият, редовно минавали инструктаж, както и че ремонтът там бил приключил около месец преди трагедията, тя бе осъдена на половин година пробация. През това време тя ще трябва да се подписва и разговаря с инспектор. Присъдата най-вероятно ще бъде оспорена на по-горно ниво.