Над 280 000 лева измъкнати с лъжи и заплахи по телефона

Нови 11 300 лева потънаха в бездънните джобове на телефонните измамници в сряда. Сумата, за която един човек със средна заплата в Русе трябва да работи близо година и половина, е дадена от две възрастни жени, които до последния миг вярвали, че помагат на полицията.
Първо на мушката на престъпниците попаднала 81-годишна русенка. На телефона й се обадил мъж, който се представил за полицай и авторитетно обяснил, че домът й е набелязан за ограбване и бандитите са съвсем близо. За да спаси парите си, пенсионерката трябвало да ги даде в полицията на отговорно пазене, а след ареста на бандитите те щели да й бъдат върнати. Междувременно „полицаят“ успял да изкопчи точния адрес на жертвата, която оставила на прага пред входната врата на къщата си 2000 лева в плик. След като напразно чакала два часа някой да й върне сумата, подала сигнал в полицията.
По същата схема, но със заплахата, че ще бъде нарязана на парчета, ако не даде 12 000 лева, в капана била вкарана 72-годишна жена. Тя също повярвала на мним полицай и се съгласила да даде всичките си пари, за да бъдат заловени измамниците. Така жената хвърлила през терасата си 8200 лева и 565 евро, опаковани в найлонов плик. После стриктно изпълнила указанието да се прибере веднага в стаята, защото може да има стрелба и да пострада. Едва надвечер жената разбрала, че никой няма да й донесе парите и тръгнала да си ги търси в районното управление, където разбрала, че е измамена.
281 201 лева са дали 65 доверчиви мъже и жени на телефонната мафия от началото на годината. Измамите стартираха още в първия ден на годината и стихнаха за известно време, след като през април криминалистите успяха да неутрализират две групи измамници от Първомай и Горна Оряховица. След няколко месеца затишие през август лавината отново се отприщи и оттогава до днес телефонната мафия заработи 200 000 лева. Сумата би била още по-шокираща, ако не бяха пропадналите над 200 опита за измами. За цялата 2015 година в Русе и региона са регистрирани 115 измами за 256 700 лева, с други думи сумата вече е надхвърлена с 24 500 лева, а до края на годината има още двайсет дена и възможността изкараните с лъжи и заплахи по телефона пари да надхвърлят 300 000 лева е съвсем реална.