Специализираният съд не видя организирана престъпна група при седемте граничари

Специализираният наказателен съд пусна под парична гаранция от по 5000 лева арестуваните седем гранични служители от Дунав мост, обвинени от Специализираната прокуратура в участие в организирана престъпна група. Мярката за неоклонение е наложена на Иво Илиев, Мирослав Чапанов, Деян Владев, Милен Маринов, Тодор Атанасов, Стефан Минчев и Емил Йорданов в събота късно следобед след изтичане на 72-часовото им задържане в ареста.
Мотивите на магистратите са, че няма доказателства за участие на седмината служители от Гранична полиция-Русе в организирана престъпна група, тоест те евентуално са искали и вземали подкупи от шофьори на камиони за лична облага, без да споделят с колегите действията си. Веднага след ареста им на 16 ноември следобед обвинението обяви, че разполага с доказателства от специални разузнавателни средства и заснемане с дрон, че исканият подкуп за българските шофьори е бил 20 лева, а за чуждестранните - 20 евро.
В момента седемте са отстранени от длъжност и срещу тях е започнало производство за дисциплинарни уволнения. Ако исканите и получени подкупи се докажат от Специализирания наказателен съд, обвинените гранични служители ще бъдат наказани най-много с пробация, защото досиетата са им чисти, казаха за „Утро“ вчера запознати със случая.
Както вече писахме, на 16 ноември в 15 часа прокурори от Специализираната прокуратура и служители от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР атакуваха едновременно четирите кабинки на Гранична полиция на входа на Дунав мост и жилищата на шест граничари, които по това време бяха в почивка. На моста тогава в капана падна Иво Илиев, на когото румънски шофьор подхвърлил дадените му 20 евро в две белязани банкноти от по 10 евро. После се разбра, че той не фигурирал в списъка от шест граничари, за които Специализираната прокуратура водела разследване от март. Те били задържани по домовете им, като при обиските в тях, в колите им и в самите жилища са намерени пари. В единия дори са били открити 20 000 лева в румънски леи, турски лири и евро, за чийто произход той трябваше да даде обяснения. На следващия ден на седмината бе постановена мярка за задържане под стража за 72 часа, но в събота Специализираният наказателен съд сметна, че няма опасност те да се укрият или да повлияят на разследването, и ги пусна под парична гаранция.