Косово предупреди своите граждани да избягват да пътуват през Сърбия

Косово предупреди своите граждани да избягват да пътуват през Сърбия, след нов арест на косовски гражданин по обвинения във военни престъпления - втори от септември насам.

Тези действия на сръбската полиция подкопават диалога за нормализиране на отношенията между Белград и бившата провинция, обявила независимост през 2008г. Косовският министър на външните работи призова в комюнике всички граждани на Косово,да избягват по възможност пътувания през Сърбия през следващите месеци.

В петък сръбските власти арестуваха 36-годишния Хилми Келменди, докато пресичаше Сърбия с кола по маршрута Германия – Косово, посочи косовският министър на външните работи. Той е заподозрян от сръбските власти в извършване на военни престъпления по време на конфликта между косовските сепаратисти и силите на Белград (1998-99). „Този арест е неприемлив и поставя в опасност успехите в рамките на диалога, който се провежда от 2011 г. под егидата на ЕС, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

През 2011 г. е подписано споразумение за свободно преминаване, което позволява на косовски граждани свободно да влизат на територията на Сърбия с документи, издадени от косовските власти. Това бе и един от първите резултати от диалога между Прищина и Белград. В края на септември сръбските власти арестуваха началника на косовската полиция в Митровица Нехат Таки. Той бе задържан на границата между Косово и Сърбия на базата на заповед за арест от 2009 г. от сръбски трибунал в Ниш. Той е заподозрян в тероризъм според сръбското правосъдие, което не разкри повече детайли от обвиненията срещу него. В петък съд в Белград удължи срока на ареста му с 30 дни.