Дядо Наум фаворит за нов Русенски митрополит

Доростолският митрополит Амвросий бе определен от Светия синод за наместник на овакантения митрополитски престол до избора на нов Русенски митрополит. Той ще трябва да организира изборите в епархията и да ръководи делата й до каноничното избиране на нов Русенски митрополит.
Решението бе взето след писмо от патриарх Неофит, в което Негово светейшество моли да бъде освободен от отговорността за владишката служба в Русе, която не е спирал да изпълнява след избора му за патриарх на 24 февруари миналата година.   
Епархийските избори в Русе ще се проведат на 16 март, когато епархийските избиратели ще трябва да определят двама епископи от предварително представената им листа. В нея ще фигурират имената на Крупнишкия Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий и Главиницкия Йоан.
От няколко дни близки до висшия клир източници публично, но анонимно твърдят, че фаворит за митрополитското достойнство в Русе е Стобийският епископ Наум. Той е роден във Варна на 19 октомври 1968 година със светското име Наум Андонов Димитров. В църквата постъпва след отбиване на военната си служба през 1989 година, когато влиза в паралелния курс на Софийската духовна семинария в Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при СУ, по-късно специализира в Гърция и е енорийски свещеник във Велики Преслав. От 1 април 2004 година дядо Наум е назначен за главен секретар на Светия Синод, а на 17 март 2007 година е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.
Ако изборът премине според канона, в следващата неделя, 23 март, ще бъде утвърден един от двамата избраници.
Временният наместник на Русенска митрополия Амвросий е 71-годишен и по образование е инженер-химик. Вече четири години управлява Доростолската епархия, като миналата година в неговите ръце бе поверена грижата за овдовялата Варненска митрополия след смъртта на митрополит Кирил.