На втора инстанция: Оправдаха сочения за подкупен съдия Стефанов

Невинен по всички обвинения. Това чу вчера от състав на Софийския апелативен съд наказателният съдия от Русенския районен съд Николай Стефанов. Втората инстанция сметна за неправилна и отмени присъдата на колегите си от Софийския градски съд, които на 12 май осъдиха магистрата на 3 години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, 3000 лева глоба и 3 години забрана да работи в съдебната система.
Доволни сме, че има съд и справедливост, лаконично коментираха оправдателната присъда от защитата на магистрата. Според прокуратурата съдията си е поискал подкуп от 1000 лева, а по-късно е опитал да вземе под масата 500 лева, за да одобри споразумение, което съдържало занижено наказание на 17-годишен тийнейджър с богато съдебно досие. За грабеж на 32 лева, в който младият престъпник Мартин бил замесен, съдията бил склонен да се съгласи на условна присъда, стига обаче да получел суха почерпка в замяна. Изтъкнато бе и че случаят е придружен с рекет, което допълнително утежни обвинението. Затова от прокуратурата настояха съдия Стефанов да влезе в затвора за 5 години. До ефективна присъда не се стигна нито на първа, нито на втора инстанция, но прокуратурата вероятно ще оспори оправдателната присъда и казусът ще бъде обсъден и окончателно решен от Върховния касационен съд.
Съдия Стефанов бе задържан по време на акция на ДАНС и столични разследващи на 14 февруари 2015 година в уличките зад Съдебната палата в Русе. Обвиненията срещу него бяха, че е поискал подкуп от бившия прокурор и настоящ адвокат Свилен Стефанов. Самият адвокат пък влезе в ролята на частен обвинител по делото срещу магистрата. До фактическо предаване на пари обаче така и не се e стигналo. По време на съдебните заседания стана ясно, че грешка на шеф в ДАНС прекъснала реалното приемане на подкупа. Това трябвало да стане в колата на съдията, но правоохранителят скочил и спрял автомобила преждевременно.
По време на разследването станало ясно, че съдията с 16-годишен стаж бил одумван от прокурорите в Русе заради непреклонността си да не одобрява постигнати споразумения между подсъдими и държавното обвинение. Заради това част от районните обвинители се оплаквали, че отхвърлените от съдията договорени присъди влошавали показателите им на работа.