Русия получи разрешение от Турция за строителството на "Турски поток"

„Газпром“ получи по дипломатически канали първото разрешение от Турция за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“. Това се казва в съобщение на газовия холдинг.

„Искаме да отбележим бързината и координираната работа с турските партньори по първия етап от реализацията на проекта „Турски поток“, заяви председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, коментирайки полученото разрешение.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври тази година се предвижда да се съгласува и подпише проектът за междуправителствена спогодба, а също така да се стартират работите по реализацията на първата отсечка от „Турски поток“ след получаването на всички необходими разрешителни за строителство и проучване в турски териториални води.

Проектът „Турски поток“ беше анонсиран от руското ръководство в началото на декември 2014 г. като замяна на „Южен поток“. Планираше се, че морският участък на „Турски поток“ ще включва четири тръби с мощност 15,75 милиарда куб.м. всяка. Първата отсечка трябва изцяло да удовлетворява потребностите на турския пазар. Газопроводът трябваше да дублира част от маршрута на „Южен поток“ - 660 км и още 250 км по нов коридор по посока европейска Турция.