Проститутка с присъда за изкарване на неморални пари

Близо половин година полицаи писали актове на проститутка и й нареждали да престане да дежури в покрайнините на Русе в очакване на клиенти, но усилията им останали напразни. Затова в крайна сметка труженичката бе предадена на съд, а дали полученото наказание ще промени работното й място, тепърва предстои да стане ясно.
Според прокуратурата силистренката М.Й изкарвала насъщния по неморален начин, макар да имала завършено средно специално образование, а специално назначен за делото медицински преглед да показал, че тя е напълно здрава и способна да работи като другите хора. С продаване на тялото си магистралната жрица издържала 10-годишния си син, за който единствено тя се грижела. Обичайното й работно място било в района на комплекс „Русенско ханче“ край отбивката за Щръклево. Случвало се обаче и да ръкомаха приветливо на шофьори и по бул.“България“. Тарифите за плътските наслади, които предлагала, били фиксирани - 30 лева за стандартен секс, 20 лева за орален, а пълната програма, която включвала комбинация от двата сеанса, струвала 40 лева.
Нейното поведение било известно на полицаите още през 2013 година. Регулярните й актове обаче започнали през май 2015 година. Оттогава до октомври тя редовно била отвеждана в полицейския участък и наказвана, но без резултат. Проститутката не се притеснила от честите си срещи с униформените, а напротив - продължавала да ходи около 11 часа или край разклона за Щръклево, или на бул.“България“, да мята и да се усмихва на преминаващите шофьори и да излиза на пътното платно, за да привлича вниманието им. Затова полицаите прехвърлили топката на прокуратурата, като изпратили там информацията за нейните многократни проверки. И така труженичката стигна до съд.
На първа инстанция състав на Русенския районен съд отчете, че тя действително е здрава, права и способна на морален труд жена, но дори не е правила опит да си намери работа и няма регистрация в Бюрото по труда. Отделно няма и декларирани доходи, а всичко припечелено било от проституция. Затова магистратите прецениха, че тя заслужава да понесе санкция, но я освободиха от носене на наказателна отговорност, като я глобиха с 1000 лева. Решението може да се обжалва.
Малко след нея с присъда се сдоби и нейна колежка, която бе предадена на съд по същата причина - че дълго време е изкарвала пари по неморален начин. Впрочем труженичката вече веднъж е сядала на подсъдимата скамейка и е била наказвана с парична санкция. Затова, тъй като за втори път изпада в тази ситуация и положението й става по-тежко, омъжената Е.Г. побърза да направи пълни самопризнания на обвинението срещу нея и се договори с прокуратурата какво наказание да изтърпи. За проституирането между 21 декември 2014 и 23 юни 2015 година жрицата се споразумя на пробация за 1 срок от 1 година. През този период тя ще трябва два пъти седмично да се подписва в пробационната служба и да се среща и беседва веднъж на 7 дни с инспектор. Отделно ще трябва да положи и 100 часа общественополезен труд. Съдът сметна договорената присъда за справедлива и окончателно я одобри.
Впрочем това далеч не са единствените подобни случаи в Русенско. Преди около 3-4 години беше пикът на предадените на съд и наказани проститутки. Тогава те масово бяха санкционирани с парична глоба. Дали ефект от акцията има, е спорен въпрос, а отговор може да си даде всеки, който мине по бул.“България“ или тръгне на път за Варна.