Година първа по новия закон за образованието или какво следва след смяната на табелките

Новата учебна година, която започва след около две седмици, се задава под знака на новия закон за образованието, влязъл в сила от 1 август. След години наред разговори, диспути и най-различни по жанр и мащаб форуми, на които все се повдигаше въпросът за това, че е крайно необходим нов закон за образованието в България, най-после той е факт. Според законотворците, които го гласуваха окончателно през октомври миналата година, той поставя на коренно нови основи преподаването и подготовката на младите хора за влизането им в реалния живот, заедно с това подменя структурата на учебните заведения, като я прави адекватна на съвременните реалности. Дали това е така и в каква степен?  
Шест основни промени въвежда законът 
в досегашното състояние на родната просвета. 
Първото и може би най-същественото е, че основното и средното образование се поделят на нови четири етапа. Началният е както и досега от 1 до 4 клас, прогимназиалният е от 5 до 7 клас, следва първи гимназиален - от 8 до 10 клас, и втори гимназиален, който включва 11 и 12 клас. Новата образователна структура влиза в сила от 15 септември, което ще рече, че още две години през май основно образование ще се завършва в осми клас, а едва в края на учебната 2018/2019 година ще завърши основно образование първият випуск седмокласници - това са децата, които тази година тръгват в пети клас.
Другата основна промяна е в типовете училища и принципите на автономията. Създават се нов тип училища - „обединени“, където ще се учи от 1 до 10 клас. Което означава, че сегашните основни училища до края на учебната 2016/2017 година трябва да вземат решение дали ще си останат основни, като съкратят един клас и останат до 7 клас, или ще се амбицират и ще заявят, че ще станат обединени - и да прибавят още два класа към досегашните. 
И двете решения са, меко казано, трудни
Съкращаването означава най-малкото да се съкращават и учителски бройки, намаляването на децата ще доведе до по-малко пари в делегирания бюджет. Разрастването до обединено училище пък е толкова непостижимо, че опира в полето на фантазията. При постоянно намаляващия брой на децата в Русе всеки директор, който се реши от основно училище да направи гимназия, трябва да е или наистина перфектен мениджър, или просто мечтател. Проблем с бройката деца изпитват не само 11-те основни училища в Русе, а и останалите 21 ОУ в областта, които са в малки населени места и често в тях има слети паралелки, именно поради това, че децата не достигат. 
Законът въвежда и „иновативни училища“ - където ще се разработват и прилагат новаторски методи на преподаване и развиване на учениците. Отсега може да се прогнозира, че в Русе за подобен статут едва ли биха претендирали повече от едно-две училища. А и за тях не е много сигурно. 
Останалите четири по-съществени промени всъщност не са и чак толкова съществени. Субсидиране от държавата вече ще получават и частните училища /нововъведението предизвика доста брожения при приемането на закона, но ропотът се уталожи/. Помощните училища стават центрове за личностно развитие - в тях освен че ще има обучение, децата ще получават също рехабилитация, терапевтична работа и дори ще се работи и с техните семейства. Звучи толкова красиво, че някой може да пробва да си представи, че промяната няма да се изрази само в смяна на табелата. Петото ново в закона: във всяко училище и всяка детска градина ще има обществен съвет. Каква е разликата между него и сегашното родителско настоятелство, законотворците не си правят труда да посочат. И другото ново в закона е нова институция за контрол - Национален инспекторат по образованието, който ще се назначава или освобождава с решение на министър-председателя. Не съм сигурна дали си струва изобщо да се коментира 
поредното чиновническо осило, което ще взема заплати за отчитане на дейност
Всички тези красиво опаковани намерения за промяна са в името на това образованието в България да стане модерно, достъпно, задълбочено, последователно, атрактивно, успешно и какво ли още не. Конкретиките идват с държавните образователни изисквания /популярни като ДОИ/, които формират детайлите в съответните дисциплини и отделните образователни и педагогически дейности. По стара българска традиция независимо от това, че законът бе гласуван окончателно през октомври 2015 г., разработването на правилата - въпросните ДОИ, започна месеци след това. И продължава и в момента. Вярно, че тъкмо законът да бъде полят с шампанско, Министерството на образованието и науката се разклати за пореден път и професор Танев с колоритните изпълнения и цветисти квалификации, които даваше пред ученици и студенти, беше освободен. И мястото му зае нов министър - вицепремиерът Меглена Кунева. 
В игри и закачки продължиха следващите месеци - многолюдни празнични форуми и срещи от поредицата „От пусто в празно“ събираха учители и директори в различни формати. Покрай тези шумотевици на бегом бяха обсъдени станалите притча во езицех нови учебници за пети клас - ето, вчера те дори вече бяха възложени на издателствата, които, предполагам, още снощи са пратили хабер на печатниците... За да се удари после някой, примерно зам.-министър Диян Стаматов, в гърдите и да рече: „Аз казах ли ви, че ще сколасаме с учебниците?!“.  
Но понеже в България все това гледаме - всичко да се прави на пожар, за да се гонят някакви срокове, а и много добре знаем какво е качеството на това, което се произвежда при подобно трескаво бързане, затова не е чудно, че 
хората, които работят в сферата на образованието, не са особено щастливи
За тях всичко все още е толкова абстрактно, неясно, висящо на облаци в пространството, че човек трудно би могъл да си подреди задачите, намеренията и приоритетите. 
Всъщност, това, което в момента е факт от промените, е най-вече във фасадните атрибути. Средните общообразователни училища вече смениха надписите пред централните входове на сградите, като просто махнаха буквата О и по този елегантен начин вече станаха описаните в закона СУ - средни училища. Съответно всяка от тези гимназии скорострелно подмени и печатите, бланките, банковите сметки и всичко останало, свързано с акредитивите. Като това излезе на всяко от екс СОУ-тата по около 300 лева. 
Останалото от новия закон и всички произтичащи от него обстоятелства тепърва предстои. 
Преди много време в Окръжния народен съвет бяха обявили „реформа“. Променяха названия на отдели, структури, ей такива неща. Една директорка на училище, на която й се беше наложило да отиде по работа в съвета, определи реформата по следния афористичен начин: „Носят едни бюра от един етаж на друг, а от другия етаж влачат бюрата нагоре. И сменят табелките“. 
Важното беше не какво наистина се променя, а какво СЕ ОТЧИТА, че се променя. 
От онази 
„реформа“ с тътренето на бюрата от етаж на етаж 
са минали кажи-речи тридесет години. Но напоследък не ме напуска натрапчивото чувство, че разбирането за промяна в нашите държавни граници се побира все в едни и същи рамки. И методиката е все една и съща: да демонстрираш, че правиш нещо, а не наистина да го направиш. Да завиеш бонбончето в красива шумоляща /колкото по-силно шумоляща, толкова по-добре!/ хартийка. Няма значение какво е самото бонбонче - сладко или горчиво. 
Знае се вече, че матурите ще бъдат преместени в края на месец май или в началото на юни. След абитуриентските балове. За да не разкъсвали занятията на другите ученици. Впрочем, матурите бяха след баловете и преди години. Така че сегашната промяна е връщане на едно старо положение. 
Връщат се и други предишни практики в българското училище: 
например, медицинските бележки на учениците ще се подписват и от родител, връщат дори и военното обучение! А дали пък някои от промените, въвеждани досега, не са били прибързани или твърде силно повлияни от еуфорията на демокрацията, опиянението от която на някои хора им взе акъла и те стремглаво изхвърлиха всичко старо, дори и добрите и полезни дейности и традиции... 
В тази светлина все ми се струва, че може пък в един момент да се сетим, че трябва да сложим край и на „съвременното“ разбиране, че за детето ученето трябва да е забавно. Ако за малкото дете това наистина е така, то за тийнейджър играта вече трябва да има определено място и време, но не и да се забърква в това, което за един смислен човек е... работа! Защото докато правим всичко така, че за детенцето - от невръстно до израснал върлинест дангалак - да е атрактивно и забавно, пропускаме да им обясним, че в живота има и неща, които далеч не са само приятни и доставящи удоволствие - но те просто трябва да се свършат. И че трудът е игра само за Том Сойер и за Маша /но не и за Мечока!/, но без труд няма хляб, няма американска поничка, няма дори айфон!... 
Но това са все неща, които са дребнотемие за спецовете, които са мислели глобално, сътворявайки в Народното събрание закона за образованието. От който вече тайничко започват да пъшкат директори и учители. Нищо. Следващото НС ще се хвърли да прави поправки. Пък може и чисто нов закон да сътвори. Защо не?! Важното е да има движение! И бюрата да се тътрят от етаж на етаж. Шумно и ефектно.