Пореден търг търси купувач за „Дунавия“

Втори за тази година опит за разпродажба на бившия консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 14 септември, научи „Утро“. За втория за годината търг синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции. След двете неуспешни процедури през миналата година, цените през тази са намалени с около 10%.
 Най-скъпо се предлага бившето хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от 2 705 777 лв. - с 280 хил лева по-малко отколкото през миналата година. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала. 
Бившият консервен комбинат, който захранваше с продукцията си целия източен блок бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. През декември ще се навършат вече двадесет години откакто активите му се продават, но уви - неуспешно. През 2014 г. бе пласиран единствено трафопостът на предприятието, който по закон трябваше да бъде придобит от „Енерго-Про“. 
Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик на „Дунавия“ от съда през 2008 г. Преди това също толкова неуспешни опити за продажба са правени от други негови колеги. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми. Най-големите помещения обачe стоят неизползвани. Моделът на продажба бе сменен едва преди две години и оттогава предприятието се предлага на обособени части с надеждата за по-лесно намиране на купувачи. Допреди това целият завод се предлагаше за продан като едно цяло.