357 преписки на малки стопанства са обработени досега в Русенско

Повишен интерес на земеделските стопани към мярка 6.3 Стартова помощ за развитие на малки стопанства от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) отчитат експертите на РИОСВ. Подадените заявления са в пъти повече спрямо предходни години.
През периода 9 май-12 август в екоинспекцията са обработени 357 преписки на малки стопанства, които кандидатстват с проекти по мярката. Голяма част от намеренията са свързани с увеличаване на капацитета на съществуващи пчелини, изграждане на трайни насаждения и обработване на земеделски земи. При разглеждане на преписките, експертите срещнаха трудности с непълна и недостатъчна информация относно бизнес намеренията на кандидатите. Това се дължи вероятно на недостатъчна информираност както на външните консултанти, предоставящи услуги, така и на самите бенефициенти.
Съгласно изискванията на програмата, при депозиране на документации за кандидатстване за финансиране е необходимо да се представи документ от РИОСВ/МОСВ. Със становищата на компетентния орган се определя приложимостта на процедурите по екологична оценка на съответния бизнес план и процедурата по ОВОС за дейностите, предвидени в него. Същевременно се определя и дали намерението може да окаже въздействие върху защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.