Басът Пламен Бейков изпълнява песни по сонети на Уилям Шекспир

Песни по сонети на класика на всички времена Уилям Шекспир ще изпълни солистът на Русенската опера Пламен Бейков. Това ще стане в рамките на специално Шекспирово матине във втория ден от Моцартовите празници, които започват на 16 август край езерото в градчето. Програмата „Шекспир е жив!“, която започва в 11 часа на 17-и, е посветена на 400-ата годишнина от смъртта на поета драматург. В нея ще звучат монолози от драми, сонети на Шекспир в изпълнение на актьорите Бойка Велкова, Валентин Ганев и Владимир Зомбори. След това ще пее басът Пламен Бейков с акомпанимент на пиано на Румен Цанов. Русенският балет пък е подготвил фрагменти от „Ромео и Жулиета“ на Чайковски, хореографията е на директора на балета Силвия Томова. Режисьор на цялата програма, която се осъществява в партньорство с Британския съвет в София, е Христо Симеонов. Това е поредна артистична изява в рамките на цялата година, която преминава под знака на отбелязването на четирите века от кончината на бащата на Хамлет. 
Както „Утро“ вече писа, Русенската опера отново е с роля на доминанта в Моцартовите празници в Правец. Същата вечер, на 17 август, зрителите ще видят оперно-танцовия спектакъл „Севилският бръснар“, подготвен специално за фестивала. Солистката на операта Даниела Караиванова пее сопрановите партии в арт спектакъла „С голяма доза любов“ на 19 август, солисти, хор и оркестър участват в гала концерта viva il vino spumeggiante по-късно същата вечер под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес. 
Солисти на русенския балет пък са основни изпълнители в посветения на другата годишнина - също 400 г. от смъртта на Мигел де Сервантес, спектакъл „Дон Кихот“ в музика, балет и... картини“, подкрепен от Института „Сервантес“.