Православието в Светите земи показва израелска фотографка

Многобройна публика буквално препълни голямата зала на Русенската художествена галерия във вчерашната гореща вечер. Причината на „Борисова“ 39 да се стекат толкова много русенци беше фотоизложбата „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ на израелската авторка Дафна Тал. 
Специално за откриването на експозицията в Русе пристигна посланикът на Израел в София Нейно превъзходителство Ирит Лилиан. По-късно към публиката се присъедини и колегата й от Букурещ - посланик Тали Самеш, която възнамерява да организира гостуване на изложбата и в Румъния. На откриването в Художествената галерия дойдоха свещеници от Русенската митрополия, отец Дираир от Арменската апостолическа църква, представители на различни институции, много граждани.
Русе е третият български град, където гостуват фотосите на Дафна Тал - след Варна и Пловдив, каза посланик Ирит Лилиан. Тя открои удивителната атмосфера, която създават творбите на авторката, като специално подчерта, че познава някои от персонажите - духовници и православни християни, и затова може да твърди ,че фотографката е запазила специфичното излъчване на всеки от тях. Лично на мен най-много ми харесва кадърът с двете монахини, светлината и спокойствието, които излъчват лицата им, са един от отговорите на въпроса, който си задаваме често - какво кара една съвременна жена да избере монашеския обет, каза дипломатката. 
След Русе изложбата със заснети в Йерусалим и Светите земи православни храмове, манастири, поклонници, монаси ще бъде показана и в други български градове, в това число и в София, а след това ще продължи пътя си в други православни държави.