Съветници без заплати се принудиха да приемат бюджет

Финансовата заплаха от липса на заплати за общинските съветници във Ветово довела до светкавично приемане на общинския бюджет? Това съмнение витае вече трети ден в малкото градче. Въпреки че общината от 2 години няма официално приета финансова рамка, а всеки опит на кмета Георги Георгиев да убеди съветниците да гласуват предложенията му бива бойкотиран, изненадващо бюджетът за преполовилата 2016-а бе внесен за гласуване от председателя на съвета д-р Мехмед Мехмед.
„Самият аз чух предложението за бюджета в последния момент, в петък, когато се проведе сесията на общинския съвет. Той не е минал на каквото и да е обсъждане - нито обществено, нито по общински комисии, което го прави предложен в разрез със законовите разпоредби. По тази причина призовах на няколко пъти точката да не се приема, но 10-те съветници от групите на ГЕРБ и ДПС го гласуваха и бюджетът се прие“, заяви за „Утро“ кметът на Ветово Георги Георгиев. Той обаче е категоричен, че няма да остави нещата така и ще обжалва решението, тъй като не почива на никаква законова база. 
„Внесеният от мен бюджет не е мой, а е предложението на кмета Георгиев от януари. Тогава точката бе отложена, докато той изпълни условията, които съветът му постави. Две от промените бяха изпълнени, но останалите две - не. Затова месеци наред призовавахме кмета или да се съобрази с предложенията, или отново да внесе бюджета и да се гласува. Той обаче бе категоричен, че вече веднъж го е внесъл в деловодството и няма как да го внася отново. Затова се принудихме ние да го включим в дневния ред на последната сесия“, коментира пред „Утро“ председателят на общинския съвет д-р Мехмед Мехмед.
Че приемането на бюджета на Ветово, което от 2014 година функционира без официална финансова рамка, е изненадващо, никой не спори. Спорни са обаче стъпките, по които се е стигнало до това решение. И най-вероятно съдът ще ги обсъди подробно. 
Основните нарушения, които кметът Георгиев вижда, са, първо, че бюджетът се внася не от него, а от председателя на съвета. И второ - че финансовата рамка не е обсъдена нито публично, нито по общински комисии. 
Докато Мехмед е категоричен, че бюджетът вече два пъти е разглеждан и обсъждан в заседания и няма защо това да става за трети път.
Най-същественият въпрос от цялата ситуация обаче е кому е нужна тази гимнастика. Предположенията на запознатите не са много и се свеждат до една промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация от юни тази година. В нея е разписано, че ако в общината няма приет бюджет, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници не се изплащат възнаграждения. А заплати получават, след като приемат финансовата рамка. Затова и предположенията са, че именно финансовата нищета и фактът, че вече втори месец няма да получат заплати, е провокирал ветовските съветници да прибегнат до скорострелно приемане на бюджета. 
„Не това е причината да внасяме бюджета. Съветниците във Ветово получават може би най-ниските възнаграждения в цялата страна и дали ще са с плюс или минус 100 лева, не е най-важното. Основната причина е във факта, че кметът Георгиев обжалва редовно пред съда  наши решения, с които отпускаме средства за хора в беда или неравностойно положение. За последно отпуснахме 7500 лева за ремонт на училището в Сеново, но и това решение беше обжалвано и съдът за пореден път каза, че е неправилно прието, тъй като няма как съветът да отпуска средства при условие, че няма приет бюджет“, коментира Мехмед. И за да не се стигало до подобни ситуации съветът решил, че е време да се сдобие с бюджет, за да може да помага на нуждаещите се.
„Приетият бюджет не е съобразен с актуалното състояние в общината и в него фигурират неадекватни към момента цифри“, заяви кметът Георгиев. С това действие на съвета той вижда пореден опит за конфликт и изкуствено нагнетяване на напрежението. 
Впрочем не беше много отдавна поредната спорна ситуация, когато съветът без мотиви и обосновка прие, че кметовете от ДПС на ветовските села трябва да получават възможно най-високите заплати, които законът предвижда. А селските управници, които не им харесват - абсолютния минимум. Решението стигна до обжалване и съдът бе категоричен, че заплатите са определени в разрез с всички правила и отмени решението като порочно.