Министър Павлова: Сагата с Дъговия мост е дълга и без щастлив край

Ежегодно, в края на май, се изготвя доклад за състоянието на Дъговия мост в Русе. Към момента то е задоволително, но от гледна точка на изискванията и анализите, за него са необходими сериозни дейности. По предварителни разчети ремонтът му ще струва около 8 милиона лева - една наистина сериозна инвестиция. С такъв ресурс обаче не разполагаме. Това заяви от трибуната на Народното събрания министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след питане на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Министърът изрази и надеждите си, че в следващите години ще се открие вариант за цялостния ремонт на съоръжението.
Самият Веселинов заяви пред „Утро“, че отговорът на Павлова не го удовлетворява и е притеснен от състоянието на съоръжението.
„Въпросът е важен, през моста преминава целият европейски трафик. С моето питане далеч няма да приключи темата с Дъговия мост, а напротив. Ще продължим да настояваме за незабавен ремонт, средствата, за който да бъдат заделени още през следващата бюджетна година“, категоричен бе народният представител.
Както „Утро“ писа, за критичното и тревожно състояние на натоварения мост алармираха експерти, извършили оглед на място. Констатациите бяха разпратени до медиите анонимно, но никой не опроверга информацията, макар източникът й да остана неясен. Изводите от експертните огледи обаче са, че съоръжението, по което преминават по над 1500 автомобила дневно, е със скъсани фуги, пукнатини, корозия и липсващи елементи.
Самата Лиляна Павлова посочва, че сагата с ремонта му е дълга и без щастлив край. Причината - избраният за изпълнител на ремонта на Дъговия мост холдинг „Пътища“ фалира, а дейностите останаха неизпълнени.