„Булстрад Арена“ влиза в капитала на нова фирма

Нова фирма, която предстои да се създаде, да стане собственик на спортната зала „Булстрад Арена“. Това предложение, внесено минути преди края на петъчния работен ден от зам.-кметът Иван Григоров, предстои да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата редовна сесия на общинския съвет във вторник. Очаква се обаче темата да разпали дискусии още днес, когато ще бъде разгледана на комисии. Инициатор на промяната е „Арена Русе Инвест“ ООД, бивше „Мол Русе Инвест ООД, а повод за нея е фактът, че спортната зала вече е завършена, работи и трябва да се отдели в самостоятелно дружество. Това било предвидено в договора за публично-частното партньорство за изграждане на залата - след като проектът вече е финализиран, трябва да бъде приключен и според буквата на закона.
Според предложения план отделянето на залата в ново дружество ще стане чрез придобиване. Предвидените стъпки са: създаване на новия собственик, апорт на залата в неговия капитал и замяна на акции между „Проект Русе“ АД и община Русе. 
Положителните страни и мотивите защо предложеният от частния партньор „Проект Русе“ АД вариант е по-добър от първоначално договорения са подробно описани в писмо на инициатора за промяната „Арена Русе Инвест“, но не и в самата докладна записка. Става ясно обаче, че собствеността на спортно-развлекателното съоръжение ще продължи да бъде същата, каквото е била и досега и община Русе ще запази своя дял от 49%, а на „Проект Русе“ ще останат 51%. В проекта за споразумение обаче е допусната възможност вместо парична сума за разгърнатата застроена площ община Русе да получи недвижими имоти в новоизградения комплекс. 
„Предложената промяна е чисто формална и съобразно изискванията на закона. Реалното функциониране и собственост на залата няма да се промени по никакъв начин“, обясни за „Утро“ зам.-кметът Григоров. Той отхвърли категорично всякакви пораждащи се съмнения, че общината може да бъде ощетена по някакъв начин от предложената трансформация.