Окончателно: Пламен Петров ще лежи доживот за убийството на дъщеря си

Няма грам съмнение за изключителната тежест на убийството, затова определянето на доживотен затвор е най-подходящото измежду предвидените в закона наказания по отношение на 39-годишния Пламен Петров. Това реши на последна инстанция Върховният касационен съд /ВКС/ и окончателно отсече, че бащата-убиец трябва да лежи доживот за жестоката и мъчителна смърт на първородната си дъщеря Пламена.
По делото за пребитото от татко си до смърт 7-годишно дете с точилка, метла, юмруци, ритници с крака, обути с обувки, за виновна бе посочена и мащехата на момичето - Емилия Г. Според прокуратурата тя не е направила нищо, за да спре озверелия си съпруг и да предпази невинното и крехко дете, което не е можело да се отбранява и защитава от тежките удари. Две съдебни инстанции - в Русе и Велико Търново, посочиха, че тя трябва да бъде наказана за престъпното си бездействие и наблюдаване на случващото се, докато цъка на компютъра. Затова я осъдиха на половин година пробация. Върховните съдии обаче излязоха с различен юридически прочит. Според тях прокурорът, който й е повдигнал обвинения, е излязъл извън компетенциите си, тъй като е нямало законово основание тя да бъде предавана на съд. Причината - наказателна репресия се възбуждала след оплакване на пострадалия от деянието - в случая майката на убитото дете Деница е имала възможност да направи това, но не го е сторила. 
Само при наличието на тъжба - такъв сезиращ го документ, прокурорът може да повдигне и поддържа обвинение за посочените престъпления, реши ВКС и прекрати делото срещу Емилия. Така мащехата излезе чиста и неопетнена от случая и няма да търпи дори минималното наказание, което предходните инстанции й бяха наложили.
Иначе върховните съдии бяха категорични, че на 20 април 2014 година, навръх Великден, Пламен е тормозил детето си цял ден в дома им в бл.“Мура“ в кв.“Здравец изток“. Пламена не е можела да се отбранява от тежкия побой и интензивни удари по главата и цялото тяло. В същото време бащата е имал реална възможност да съобрази, че момиченцето е уязвимо и крехко и с ударите си може да го убие. Още повече, че детето е викало и плачело от болка, изпитвало е ужаса от нанасяните му с особена сила и интензитет удари, умолявайки баща си да спре и това е продължило до момента на неговата смърт.  
Какво конкретно е вбесило да краен предел Пламен, че да посегне фатално на Пламена, не може да се каже еднозначно. Фактите сочат, че той редовно я е биел, а тъй като детето било палаво, често късало нервите на мащехата си. Емилия пък се оплаквала на съпруга си и той наказвал дъщеря си сурово. На Великден 2014 година Пламена е била карана да готви и да прави кафе, тъй като вече била голяма и трябвало да помага в домакинстването. Наказанията за непослушното й държание започнали от сутринта и включвали клякане 100 пъти, стоене върху орехови черупки, ядене на цяла лъжица лук, както и гладко четене.