Велосипедисти направиха шествие срещу агресивни колоездачи в Русе

Велосипедисти на различна възраст излязоха тази вечер на шествие срещу агресивните колоездачи, които създават опасности в пешеходните зони на Русе.

Инициативата бе на сдружение „Вело Русе“ и събра над 50 души, които настояваха да се спазват правилата и да се кара разумно най-вече от младежите.

Първоначално шествието трябваше да бъде протест срещу предложението на общината да забрани изцяло движението на велосипеди в пешеходната зона. Колоездачите признават, че има проблем и той трябва да бъде решен – но не чрез пълна забрана.

„На това шествие искаме да приканим всички наши последователи да се движат дисциплинирано в зоните, населени с пешеходци, там, където има споделено движение, и да отстояваме нашите искания за по-нататъшно разширяване на велосипедната инфраструктура. Ние категорично се противопоставяме на рисковото каране на велосипеди в пешеходната зона, тъй като действително се получават ситуации, в които могат да бъдат контузени и майки с колички, и малките деца, и други пешеходци. Не толерираме и не искаме главната улица „Александровска” да става място, където на слалом да се кара с колелета. Но това не означава пълна забрана, при която да не можем да се придвижваме с велосипеди. Когато има някаква забрана, трябва да има алтернатива. Трябва да има и контрол“, коментира председателят на сдружение „Вело Русе” Кольо Пазарджиев.

От общината обясниха, че забраната за велосипеди в пешеходната зона е наложителна, най-вече заради несъответствия със закона. Въпреки това текстовете бяха временно замразени, за да обсъдят още веднъж от разширена работна група.

„Целта на промените беше да се унифицират текстовете в общинската наредба със закона, който е акт от по-висша степен. Нито едно от внесените предложения не беше приумица на Община Русе или на работната група, която работи от предходния мандат на Общинския съвет. Дебатите, които предстоят с представителите на обществеността и с представителите на велосипедното движение, нека да излязат със становище според тях как би следвало общинската наредба да се приведе в унисон с действащото законодателство“, заяви зам.-кметът Наталия Кръстева.

От велосдружението на свой ред предлагат да се въведе ограничение на скоростта, както и да се намери финансиране за проекта за байкпарк, предназначен за колоездачите в града. Той ще се намира в Парка на младежта и в него ще има елементи, скокове и препятствия, където да се упражняват почитателите на екстремните изживявания.