ЕП иска Лондон да стартира Brexit веднага

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц настоява британският премиер Дейвид Камерън да започне процедурата за напускане на Европейския съюз още от вторник, когато ЕС се събира на най-високо равнище.

В интервю за в. „Билд“ Шулц изтъква, че евентуален период на неяснота би породил повече несигурност, с което ще бъде застрашена заетостта.

Колебливото поведение, просто в интерес на тактическата игра на британските консерватори, вреди на всички нас, казва той. Затова разчитаме британското правителство да удържи обещанията си още отсега и срещата на върха във вторник е подходящият момент.

Четирите големи формации в ЕП също подготвиха резолюция, приканваща Дейвид Камерън да стартира „Брекзит“ още във вторник, пише „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“

Наложително е, изтъкват парламентаристите, да се избегне вредната за всички несигурност и да се запази единството на съюза. Никаква нова връзка, от какъвто и да е характер между Великобритания и ЕС не може да бъде одобрена, докато споразумението за излизане не бъде завършено, добавя те.

В петък след шока от резултатите от референдума Дейвид Камерън обяви оставката си до октомври и остави на приемника си грижата да преговаря по „Брекзит“ с другите страни членки.

Както гласи член 50 на Лисабонския договор, който досега не е прилаган, за да започне оттеглянето си, Великобритания трябва официално да извести Европейския съвет, съставен от държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, за намерението си да напусне съюза.

От този момент напускащата държава и членките на ЕС имат две години да преговарят по оттеглянето й.

На срещата на върха на държавните и правителствените ръководители, насрочена за вторник и сряда, ще се обсъжда изхода от британския референдум.

Европейският парламент ще се събере във вторник на извънредна сесия.