Наказания след разследване, че линейки карат пациенти в “избрани“ болници

От миналата година досега има 9 наказани лекари от Спешна помощ, които са си позволили да не карат пациента до най-близкото лечебно заведение. Това съобщи зам.-директорът на Спешна помощ д-р Светла Богданова в отговор на разследване на Нова телевизия, че екипите на линейките получават пари, за да карат пациенти в определени болници.

За практиката свидетелстват лекари и дори директори на болници, като според шефа на болница “Света Екатерина“ проф. Генчо Начев линейките получават по 100 лева, за да водят пациентите в определени здравни заведения. Според разследването най-желани са пациенти в не много критично състояние и които могат да бъдат отчетени по печеливша клинична пътека.

Разказани са случаите на няколко пациенти, най-фрапиращ от които е с майката на жена от столичния квартал "Хаджи Димитър". Един ден семейството открива възрастната жена паднала на земята и вика Спешна помощ. Линейката не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, "Софиямед", не поема към желания от пациента "Пирогов", а се озовава в ортопедична болница "Витоша" на бул. “Симеоновско шосе“.

Там лекарите обясняват, че е необходима спешна смяна на тазобедрена става. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира. Близо месец Мариана Ганева чака отговор от институциите към Министерство на здравеопазването защо майка й не е откарана към най-близката болница. Чака и резултатите от аутопсията, за да разбере причините за смъртта.

В друг случай пациентът също се усъмнява в избора на лечебно заведение, въпреки че е откаран в наистина близка болница. Преди няколко седмици от фитнес близо до Околовръстното шосе викат линейка, защото млад мъж се е почувствал зле. Пристигналите на място медици му обяснили, че трябва да го откарат в “Софиямед”, като тази и още две болници са на почти еднакво разстояние от фитнеса - “Сити клиник“и “Света Анна“. След като отказва офертата, пациентът хваща такси и отива в избраното от него лечебно заведение - “Пирогов“.

Според Спешна помощ в случая на пациента е отказано да бъде транспортиран в Пирогов, тъй като има по-близки болници.

В случая с ортопедична болница "Витоша" обаче от Спешна помощ признават, че няма логично обяснение за действията на екипа и затова има наказан лекар.

"Ръководството на ЦСМП не толерира подобни дейности и във връзка с това колегата, който е направил това нещо, е наказан. Получава доста тежко наказание - предупреждение за уволнение“, каза Богданова пред Нова телевизия. По думите й обаче контрол се упражнява и подобни случаи са по-скоро изключение отколкото практика.

Тя посочи, че на дежурство екипите се отзовават на над 200 повиквания и за това къде са откарани пациентите се правят протоколи, а ако за някои случаи липсва информация, е пропуск. 

“Хората са претоварени и е нормално да има пропуски. Имаме медицински директор, който проверява фишовете на екипите дали са коректно попълнени“, допълни тя.

Според разследването съществуват и наказателни акции. По неофициална информация през последните месеци на служителите на Спешна помощ е дадена устна заповед да не карат болни в “Сити клиник”, като от болницата потвърждават за секнал прием на спешни пациенти.