Арбитражът: България да плати 600 млн. евро заради Белене. Борисов: Трябва да си докупим оборудването

Руската компания „Атомстройекспорт” ще получи от България 600 милиона евро по спора за спиране на строителството на АЕЦ „Белене”, предаде ТАСС.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) на България за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”, съобщиха от "Росатом". Съдът е постановил щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

Ние трябва да си докупим оборудването и ще имаме един реактор, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че „сега трябва да питаме ЕК какво да правим - да го строим ли, защото вече ще имаме един окомплектован реактор. Заедно с руската фирма Атомстройекспорт да го продадем на трета страна”, посочи още той като възможен вариант..

Арбитражът, според Борисов, казва - НЕК и Атомстройекспорт да седнат и да се разберат ще го строят или ще го продават.

„За 550 млн. евро арбитражът е определил България да си купи поръчаното оборудване. Срещу всеки лев ние ще имаме оборудване. При това индексацията за споразуменията в решението е описано, че не са направени”, както трябва, каза Борисов.

„Първият прочит на арбитражното решение показва, че арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск на "Атомстройекспорт". Приблизително 50% от иска е уважен. Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви беше приблизително 1,2 млрд. евро”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.