Русенските работодатели планират нови назначения през юли-септември

Русенските работодатели очакват темпото на наемане за третотото тримесечие на 2016 г. да остане на относително високи нива, сочи поредното обзорно изследване на „Менпауър България“ за заетостта през периода юли-септември. Коригирана съобразно със сезонните колебания прогнозата е +14%, което означава, че броят на мениджърите, които възнамеряват нови хора, надвишава с 14 на сто тези, които възнамеряват на съкращават персонал. По този показател Русе води пред всички останали региони. И макар изследването да се базира на съвсем малка извадка, най-вече от допитване на най-големите фирми, данните все пак вдъхват известен оптимизъм. Плановете за наемане на персонал са с 3 процентни пункта по-силни в сравнение със същия период на миналата година.
Анкетата на „Менпауър България“ се провежда само в петте най-големи областни центъра - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Извадката включва 620 работодатели, отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на юни 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.
Очаква се числеността на персонала да нарасне във всички 10 икономически отрасъла през третото тримесечие на 2016 г. Работодателите предвиждат най-силен пазар на труда в производството и в сектор „Транспорт, складове и комуникации“, като нетните прогнози за заетостта и в двете сфери са значителни - +14%. Благоприятен климат се очертава и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в търговията на едро и дребно с нетни прогнози за заетостта от +11%. Прогнозата в строителството е +10%, а увеличения в числеността на заетите лица с по 7% се прогнозират в секторите „Електричество, газ и вода“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-слаби изгледи за наемане на персонал отчитат работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където прогнозата е +2%.
Най-силен пазар на труда очакват големите работодатели. Те отчитат внушителна нетна прогноза за заетостта от +21%. Известни увеличения в числеността на персонала прогнозират работодателите от средните и малки предприятия, където прогнозите са съответно +8% и +7%, а при микропредприятията стойността е +6%.
В сравнение с предходното тримесечие изгледите за назначения в средните по размер предприятия бележат значителен спад с 10 процентни пункта. Работодателите от малките фирми отчитат свиване с 4 процентни пункта, а големите работодатели - с 2 процентни пункта, докато микропредприятията не променят намерениятя си за наемане на персонал.