Англия-Русия: Пикът на ден втори от UEFA EURO 2016

Остави най-доброто за финала. Само така можем да разчетем програмата на втория ден от UEFA Euro 2016 и завършекът й с „черешката на тортата“ – мачът между фаворитите от група В Англия и Русия. „Стад Велодром“ в Марсилия ще е арена на битката, която стартира в 22 часа и ще бъде излъчена пряко по Нова телевизия и Gong.bg.

„Трите лъва“ отдавна жадуват да направят пробив на голям международен форум и със сигурност аргументите им за това изглеждат повече от убедително. 10 победи в 10-те квалификационни мача по пътя дотук казват достатъчно за сериозното отношение на Рой Ходжсън и неговите момчета. Проблемът е в това, че и друг път отборът е бил крайно убедителен преди достигането до финалите, но след това се променя до неузнаваемост, особено що се отнася до атакуващата игра.

Сега в редиците на Англия освен Уейн Рууни има други двама достатъчно смъртоносни нападатели – Хари Кейн и тоталната сензация Джейми Варди. Не бива да се забравя и присъствието на Даниел Стъридж, но неговата роля със сигурност е второстепенна спрямо изброеното трио. Почти сигурно е, че един от тримата няма да стартира срещу руснаците, а тежкият избор пада върху плещите на Ходжсън.

Макар че се класира за финалите във Франция само с 3 допуснати гола, защитата определено се очертава като ахилесовата пета на отбора. По традиция бранителите на Англия са склонни да правят грешки във важните мачове, а сега ги чака доста сериозно предизвикателство – опазването на Артьом Дзюба. Високият 194 сантиметра нападател завърши сезона с 29 гола във всички турнири и определено ще е основното оръжие на „сборная“. Не бива да се пропуска и факта, че Русия много добре знае как да разочарова точно този съперник – в квалификациите за Евро 2008 руснаците на второто място в квалификациите зад Хърватия, който удари Англия с 3:2 на „Уембли“ и така остави състава на Стийв Макларън да гледа финалите от вкъщи.

Проблемът за селекционера на „сборная“ Леонид Слуцкий е, че най-вероятно той няма да е в състояние да пусне оптимален състав. Алан Дзагоев отпадна рано-рано заради тежка контузия, а такива измъчват още Денис Глушаков и Игор Денисов. Капитанът Роман Широков също трябваше да тренира индивидуално в дните преди сблъсъка, Дмитри Торбински изобщо не се готви през седмицата.