Габриел: Страните от ЕС трябва да затворят ключовите си сектори за инвестиции от страни като Китай

Европейските страни трябва да пазят ключовите си индустриални сектори от външни инвеститори като Китай. Това заяви германският вицепремиер и икономически министър Зигмар Габриел, цитиран от АФП.

Габриел реагира на намеренията на китайския технологичен гигант „Midea” да закупи германската компания в областта на роботиката „Kuka”.

Икономическият министър изрази позицията си в коментар за бизнес седмичника „Виршафтс Вохе”. Габриел е на мнение, че ЕС трябва да е внимателен относно инвестициите не само с в секторите за сигурност и отбрана.

„Трябва да обсъдим дали да не се взимат предвид индустриалните интереси на ЕС, противостоящи на тези на инвеститорите, в сектори, които са стратегически за бъдещето на европейската икономика”, смята Габриел.

„Секторите, в които са семената на просперитета и създаването на стойност през утрешния ден, се промениха. Трябва да вземем тази промяна предвид.”

„Мидеа”, която компания е позната предимно с пералните си машини и климатици, миналия месец отправи оферта за закупуването на дял от „Кука”. Китайците, които вече имат 13,5% от германската компания, искат да придобият най-малко още 30%, което би струвало 4,6 милиарда евро.

Според Габриел е „нужно да се запитаме сериозно дали искаме инвеститори от трети страни (извън ЕС – б.р.) да влизат в пазарната ни икономика с държавни ресурси”, визирайки китайски компании като „Midea”.

„Не съм готов да жертвам работни места и компании на олтара на отворения европейски пазар”, добавя Габриел.

На пресконференция вчера икономическия министър разкритикува инвестиции от „компании от страни, които не са отворили пазарите си”, в пряка атака срещу Китай.

Острите коментари на Габриел предшестват само с няколко дни посещението на канцлера Ангела Меркел в Пекин.