Семейство загина в ужасна катастрофа край Божичен

Семейство загина след обръщане на джип БМВ след десен завой на 200 метра от разклона за Божичен по пътя от Иваново за Русе. Жертвите на тежката катастрофа са 46-годишният Димо Василев, 44-годишната му съпруга Иваничка и 20-годишният им син Георги. Вторият син Васил е оцелял по чудо и е изживял ада на живо. 23-годишният студент в Русенския университет бе изваден вчера сутринта в съзнание от автомобила, в който 12 часа е бил заклещен до труповете на майка си, баща си и брат си. Той е със счупени странични израстъци на четири поясни прешлена, фрактура на лакет и контузия на бял дроб. Настанен е в Интензивно хирургично отделение с опасност за живота.
Обърнатият джип е бил забелязан от минаващ по пътя шофьор в 8.30 часа вчера. Той слязъл от колата си и отишъл до автомобила. Отвътре се чул гласът на Васил, който казал, че обръщането е станало около 21.30 часа предната вечер, но не може да си извади мобилния телефон и да повика помощ. Поради тъмнината и дъждовното време пък никой от преминаващите шофьори не е забелязал обърнатия с колелетата нагоре джип.
След подаден сигнал на тел.112 на мястото пристигнаха полицаи, спасители и две линейки. Повикан бе и автокран, който успя да извади джипа около 12.50 часа. През това време движението бе пренасочено само в едната лента в опасния участък.
Голяма трагедия. Загиналото семейство е от нашето село, хората са роми, но са много работливи и се ползват с много добро име, каза вчера за „Утро“ кметът на селото Мариела Йорданова.
Бащата Димо, който е бил зад волана, е много опитен шофьор. Допреди 5 години той имал транспортна фирма с няколко автобуса, които обслужвали линията Ново село-Русе, и лично е карал единия рейс. От две години Димо и Иваничка работели в Гърция, а синовете им останали в родния дом.
Те са кротки момчета и никога не сме имали проблеми с тях, каза още кметицата. По думите й преди два дни бащата и майката се върнали, взели джипа от свои познати и във вторник заминали за Иваново на гости при роднини.
Според показанията на сина Васил в Иваново баща му е пил алкохол. На връщане 45-годишният мъж карал бързо и на завоя изпуснал управлението на мощната машина. Освен алкохола за това са помогнали мокрият асфалт, а най-вероятно и доста изтритите летни гуми на БМВ-то.
Десният завой, на който е станала трагедията, е особено опасен. Точно преди две години в това дере се обърна кола и двамата в нея загинаха, припомниха вчера полицаи. По думите им от началото на тази година труповете от катастрофи в района на РПУ Две могили вече са 10. През февруари „Фолксваген Голф“ се блъсна в дърво до разклона за Екзарх Йосиф по пътя за Бяла и в пламналата кола изгоряха три момчета и едно момиче. Малко след това момче загина в катастрофа между селата Помен и Могилино, спътникът му оцеля. В събота „Рено Лагуна“ се въртя на пътя от Пиргово за Русе и буквално обгърна дебело крайпътно дърво. Тогава на място загинаха двама русенци, третият оживя.