Путин: Ако вчера Румъния не знаеше какво е да си под прицел, днес трябва да вземем мерки за сигурността ни

Русия ще бъде принудена да вземе части от Румъния "под прицел", за да минимизира на заплахата от разположените противоракетни установки на НАТО в северната ни съседка. Това заяви Владимир Путин, който е на посещение в Гърция и подписа няколко договора за сътрудничество в сферата на туризма и енергетиката с южната ни съседка.

„Ако вчера определени части от Румъния не знаеха какво е да си под прицел, днес ние трябва да предприемем определени действия за обезпечаване на нашата сигурност”, заяви руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин подчерта, че в Румъния вече са разположени ракети с обсег на действие 500 километра, а след няколко години там ще има такива с обсег 1000 километра.

„Ние знаем и срока, в който тези ракети ще бъдат въведени в експлоатация. Как така това не ни заплашва? Това още повече заплашва ядреното ни въоръжение. Още по-лошо в тези установки могат да бъдат заредени още сега ракети с обсег 2400 километра”, заяви руският президент.

На 12 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг официално обяви, че в румънската база в Девесел има оперативната готовност там да бъде разположен противоракетен комплекс „Иджис” (Aegis), припомня ТАСС.