Силен ръст на пощенските и куриерските услуги

Основните дейности от сектора на услугите отбелязват значителен ръст през първото тримесечие на 2016 година, показват данните на Националния статистически институт. Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 година. Ръст е регистриран при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 6.9%, „Сухопътен транспорт“ - с 5.3%, „Пощенски и куриерски услуги“ - с 1.9%. Намаление на индексите на оборота се наблюдава при „Воден транспорт“ (8.9%) и „Въздушен транспорт“ (1.3%). 
Сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ отчита покачване с 0.3%, най-вече заради ръста на  „Информационни услуги“ (3.7%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (3.1%) и „Издателска дейност“ (3.0%). 
Спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 8.9%, „Далекосъобщения“ - с 2.1%, и „Радио- и телевизионна дейност“ - с 1.6%.
През първото тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 8% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличение се наблюдава при повечето дейности, като то е най-значително при „Пощенски и куриерски услуги“ (13.1%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (10.8%). Намаление е регистрирано при „Воден транспорт“ и „Въздушен транспорт“, съответно с 6 и с 3.5%.