Бурджиев затвори полигона заради бесните гонки

Железобетонни траверси възпрепятстват достъпа на автомобили до полигона от вторник следобед, а целта е да се спрат нерегламентираните и бесни гонки там. Решението за поставянето на загражденията на двата входа е на областния управител Стефко Бурджиев. 
От месец и половина при мен постоянно пристигат сигнали за нерегламентирани гонки. Имаше специално разпореждане на вътрешния министър да се ограничат всички възможности, които са свързани с използването на такива имоти за провеждането на нерегламентирани състезания, на които загинаха много младежи. Тъй като не разполагаме с достатъчно финансов ресурс да заградим полигона, да му сложим портал и да назначим охрана, решихме по този начин да възпрепятстваме влизането, обясни Бурджиев. 
Това негово решение обаче разгневи собствениците на вили в района, които останаха без достъп до къщите си, и предизвика негодуванието на членовете на Съюза на инструкторите, които се оплакаха, че не могат да си провеждат обученията и изпитите.  
Пътят е затворен незнайно от кого за нас, живеещите в района. Тук има 63 вилни имота, 22 имат електричество и вода и постоянно живеят семейства. Всички имаме нотариални актове, плащаме си данъците, имаме и контейнер, а сега няма как тук да влезе нито линейка, нито пожарна, нито сметосъбиращата фирма, оплакаха се собственици на вилни имоти. Те имат обходен път, който води до имотите им, но той е в такова плачевно състояние, че изобщо не може да се ползва. Един от съседите вчера се престрашил да мине оттам с колата си и платил за експеримента със спукан картер на двигателя. 
От 1979 г. са ни дали тези места, а през 2009 ни разрешиха да ги купим. Циментирахме си със собствени средства обособения път, който е включен в кадастъра. Ако искат да ни го отнемат, би трябвало да ни направят друг, коментира Венци Предов.
На каква база го затварят, обидно е, че дори не ни информираха, казаха хората, които се заканиха да премахнат траверсите. 
Бурджиев контрира, че живеещите в района по линия на най-малкото съпротивление са ползвали държавния имот. Освен това подчерта, че до ден днешен той няма информация полигонът да е използван от някого за учебни цели. 
Никой досега не е заявил официално желанието си да използва полигона и неговите възможности за обучения. Трябваше да го затворим, за да разбера, че някой провежда обучения там, каза областният управител, като допълни, че това е държавен имот и има регламент. Той бе категоричен, че областна администрация няма нищо против преминаването на хората, както и провеждането на обучения, стига това да става по съответния ред.
След като го затворихме, и живеещите в района, и автоинструкторите разбраха, че това е държавен имот. коментира още Бурджиев. Той припомни, че кметът Пламен Стоилов е заявил желание общината да придобие безвъзмездно полигона. Процедурата е в ход, след като през февруари общинският съвет даде съгласието си. След като общината придобие собствеността на терена, който е с площ 83 664 кв.м, ще има законовото основание да предприеме действия за неговото възстановяване и стопанисване.