Съдебни изпълнители неправилно запорират хиляди банкови сметки

Частните съдебни изпълнители масово налагат запори върху банкови сметки, по които се превеждат заплати, пенсии, детски надбавки, болнични и други социални плащания, които по закон са защитени.

Десетки хиляди дела се водят годишно заради този проблем, който е практика от години, заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Той обясни, че заради банковата тайна юристите не знаят какви средства постъпват по въпросните сметки.

След като длъжникът  предостави удостоверение от работодател, от НОИ или банково извлечение запорът може да се вдигне. За целта засегнатите трябва да сигнализират възможно най-бързо, за да бъде вдигнат запорът. Проблемът обаче бил, че хората масово не знаели правата си и не се сещали да се обърнат към съдебните изпълнители за прекратяване на недоразумението. Затова от камарата ще правят информационна кампания, която да разяснява правата на длъжниците.

Заради банковата тайна, която важи за запорите, съдебните изпълнители ги налагат на сляпо. Когато кредитор се обърне към изпълнител и не знае банковата му сметка, издирването й става на случаен принцип. Изпълнителят обикновено се обръща с писма към големите банки и ги пита дали въпросният длъжник има сметки там. Ако получи положителен отговор, нарежда запор. Ако не, продължава да пита други банки. Ако не успее да издири сметка, издирва работодателя на длъжника през данъчните и НОИ.

От миналата пролет в парламента отлежават поправки на Закона за частните съдебни изпълнители, които ще решат проблема със запорите. Депутатите обаче забравиха за тях, алармира Дичев. Предлага се механизъм, който ще задължи банките да проверяват произхода на сумите по сметките и да уведомяват за това изпълнителите. Така няма да се удържат пенсии и трудови доходи над гарантирания минимум от една минимална заплата, пише в. "Сега".