Бъчварова: МВР прави рутинна операция срещу нелегални имигранти

Масирана полицейска акция се провежда в големите градове на страната срещу нелегални имигранти.

Спецакцията е по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, в нея участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони, съобщиха от МВР.

В София засилено е полицейското присъствие в района на Женския пазар и бул. „Мария Луиза”.

Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ. „Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Проверяваме за нелегални имигранти във вътрешността на страната и това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск”, каза Бъчварова.

Тя посочи, че това включва не само охрана на границата, но и проверки вътре във вътрешността на страната. Министър Бъчварова обясни, че на три етапа се осъществява контролът - на вход, вътре в страната и на изход.