Детектори за скрити телефони на матурите, родители оглеждат тоалетните за пищови

На матурите ще има детектори, които да дебнат абитуриентите за скрити телефони. МОН предвижда два пакета мерки срещу преписване по време на изпита - тайни и явни. Детекторите вече са осигурени за повечето училища и се монтират към камерите, съобщи пред „Стандарт” заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.Устройствата пищят, когато в стаята бъде засечен ученик със скрит GSM. По думите на Стаматов това не изисква някаква сериозна инвестиция, защото тези устройства стрували стотинки.

Сред мерките, освен оставянето на мобилните телефони, е и изземването на "умни" химикалки и часовници. На зрелостниците ще бъдат раздавани черни химикали от МОН, с които да пишат. Освен това около 10 000 учители и 2700 родители ще патрулират в коридори и санитарни възли за скрити пищови. 

За първи път ще бъдат изземвани мобилните телефони не само на учениците, а и на квесторите, които ги пазят. В момента се проверява в кои училища има записващи камери и трябва ли да бъдат набавени още. Експерти на просветното министерство ще наблюдават матурите и в реално време. По-голямата част от просветните чиновници пък ще бъдат командировани в различни градове, за да станат част от комисиите за изпита. 

В същото време сайтове за преписвачи пуснаха промоции от тайни средства за подсказване. Сред хитовете е устройство във вид и с размери на кредитна карта, което струва 180 лева. То приема сигнала отвън, а слушалката е във вид на тапичка, която се поставя в ухото на ученика. В момента тя върви на промоция срещу 153 лв. 

Продават се и фалшиви очила с вградени в тях слушалки, които струват 200 лева, но отстъпката за тях е 20 лева. По-евтини вървят микрослушалки тип "тапичка", които могат да бъдат намерени и за стотина лева.

За първи път Езикова гимназия Кърджали ще връчи статуетка "Полет" на завършващи зрелостници за отличен успех и принос към школото.

40 училищни "Оскар"-и ще бъдат раздадени на специална церемония. Местният бизнес ще награди шестима от най-изявените абитуриенти и с парични награди. Част от средствата младите ботевци са решили да предоставят за закупуване на инвалидна количка за 10-годишен ученик. "Кампанията "Тениска вместо костюм" е позната сред нашите ученици. Тази година част от нашите абитуриенти също са решили да се включат в нея", каза Йорданка Чавдарова, директор на ГПЧЕ "Христо Ботев".