Радан Кънев: ГЕРБ подготвя коалиция с БСП, затова й прави "изкуствено дишане"

Единственият вариант на ГЕРБ да доминира и в следващия парламент е съживяването на социалистите и "размахването им като някакво плашило".

Тази теза разви лидерът на ДСБ Радан Кънев в четвъртък пред Нова телевизия, допълвайки, че премиерът Бойко Борисов на практика подготвя широка коалиция именно с БСП, но тъй като тя бе твърде слаба, й трябваше "изкуствено дишане" чрез смяната на Михаил Миков с Корнелия Нинова.

"Образът на Нинова като нещо ново и силно, което може да промени БСП, се гради от ГЕРБ и личните медии на ГЕРБ, които бяха на Пеевски, но понеже Борисов ни каза, че Пеевски си е тръгнал, за мен остава единственият вариант да са на Борисов, като им гледам редакционните политики... Колкото СДС тръгна с Надежда Михайлова, толкова БСП ще тръгне с Корнелия Нинова. Тръгват към пропастта с 200 км в час", коментира Кънев.

Според него "ГЕРБ си измислят заплаха в лицето на другарката Нинова, но БСП не е заплаха за никого, нито ще станат".

"ГЕРБ живее от плашилото БСП. Те нямат друго. ГЕРБ доминира българската политика последните 10 години без нито един икономически успех, без нито една реформа и с непрекъснато увеличаващи се нива на корупцията и влошаваща се работа на правосъдието. Те нямат нищо друго зад гърба си, освен заплахата, че ако не сме ние, е Путин и комунистите", добави съпредседателят на Реформаторския блок.

По повод излизането на АБВ от властта, Кънев каза, че отношенията между партиите на Георги Първанов и Борисов са били обречени изначално, тъй като участието им в коалицията е било въпреки волята на останалите партньори.

По думите му дълго време в парламента е действало мнозинство ГЕРБ-ДПС, което гласувало всички важни пормени. "Когато видяха, че политическата цена да работят с ДПС е непоносима, започнаха да работят с АБВ", обобщи Кънев.

Според него оставката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин не е била съгласувана с АБВ, а е предизвикана лично от премиера Борисов.