Груевски към Заев: Да отиваме на избори, след като ще ги спечелиш

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски призова основният си опонент от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ в Република Македония Зоран Заев да подаде документи за участие в изборите на 5-ти юни, предаде репортер на БГНЕС.

Призивът на Груевски е по повод изявлението на Заев от преди два дни, че "СДСМ ще спечели изборите, но няма да участва в тях, защото Груевски нямало да ги признае".

"От медиите разбрах, че господин Заев е бил убеден в победата си на изборите на 5-ти юни, но се страхува, че след загубата си ВМРО-ДПМНЕ няма да признае вота и поради тази причина нямало да участва в него", каза Груевски и добави: "Публично го призовавам да подаде документи в Държавната избирателна комисия. В същото време да не се страхува - ВМРО-ДПМНЕ ще признае изборите и няма да има никакъв проблем."

Репортерът на БГНЕС припомня, че до изтичането на срока за подаването на документите тази нощ само ВМРО-ДПМНЕ направи регистрация. Останалите партии отказаха участие.

Според последните социологически проучвания на Института Павел Шатев партията на Груевски получава подкрепата на близо 50 на сто от избирателите, а тази на Заев на 20 на сто.

Днес в Скопие се очаква да пристигне специалният пратеник на Германия Йоханес Хайдъл. Той ще се опита да посредничи между четиримата политически лидери в Република Македония за намиране на изход от кризата.