Повече пациенти от провинцията са преминали през "Пирогов" по празниците

По време на Великденските празници през Института „Пирогов“ са преминали повече пациенти от провинцията, но нямаме някакви драстични случаи, които да са нетипични за нашата болница.

Това заяви доцент д-р Стоян Сопотенски, заместник-директор и отговарящ за лечебната дейност в „Пирогов“, предаде репортер на БГНЕС.

„В сравнение със същите празници миналата година има едно стациониране на преминалите пациенти, както и на приема. Прави впечатление увеличението на броя на постъпилите пациенти от провинцията. С около 100 пациента повече в сравнение с миналата година. Едно завишение на преминалите деца – с 10-15. Съответно в 105 хирургичен кабинет също има завишение на пациентите – с 18 пациента, в травматологичния – с 15, в неврохирургичния – с 11“, обобщи данните доцент Сопотенски.

Той обясни, че хората, които са постъпили в хирургичния кабинет са предимно такива, които са прекалили с хапването по празниците. „Но няма с хранителни натравяния. Има два случая на алергии, но те на се свързани с храна, а с алергии към лекарства и насекоми“, добави доцент Сопотенски. На въпрос дали има и приети пациенти заради прекаляване с алкохол, той с усмивка отговори: „По Великден не се пие чак толкова“.

Доцент Сопотенски съобщи и една добра вест. Точно преди Великден е изписано едно дете на 6 години с рядко срещано заболяване при деца – хетална херния. „За Великден дете си беше вкъщи“, каза той.