Възрастните хора в Шанхай ще могат да съдят децата си, ако не ги посещават

Град Шанхай предстои да направи законово задължение възрастните деца да посещават своите родители, съобщава вестник The Huffington Post, цитиран от "Фокус".

На пресконференция властите в китайския град съобщиха, че наследниците, които не живеят вече със своите родители, трябва да ги „посещават или изпращат поздрави по-често“, или ще ги сполетят доста сурови последствия. Родителите ще могат да съдят своите деца, ако те не ги посещават, а съдилищата ще могат да нареждат на децата да се върнат в къщата на родителите си или да отидат в дома за възрастни хора, каза заместник-директора на правната служба на Шанхай Лу Пексин.

Ако децата не изпълнят съдебното решение, те ще бъдат включени в „черен списък на кредитния рейтинг“, след което ще имат трудности при отваряне на банкова сметка и вземане на заеми.

Някои китайски медии дори сравняват децата, които не посещават родителите си, със шофьори блъснали човек и избягали от мястото на инцидента или хора, които не си плащат за ползването на метрото.